2017/7.rész: Elmúlt év emlékei „A masszázs jótékony hatása az egészségünkre…

A Hallássérültek Ajkai Egyesülete 2017. november 16-ai klubfoglalkozás keretében az egészséges életmódhoz kapcsolódva előadást tartott Tóthné Márti pránagyógyító, masszázs terapeuta, és leánya Tóthné Betti frissítő svédmasszázs lágy csontkovácsoló. Az előadás témája a test szimmetriájának helyreállítása nyújtásokkal és ízületi kimozgatásokkal.

IMG_8163

Márti a haladó prána gyógyító hatását mutatta be. A prána a mindent életben tartó kozmikus energia. Nélküle nincs élet, fontos az egészségünk megtartásához, vagy a gyógyuláshoz. Életenergia, életerő, amely életben tartja a testet, és óvja egészségét. A fizikai testünket körülölelő energiamezőt hívjuk aurának. Az energia, vagyis a prána úgy áramlik a testben, mint ahogy a vér áramlik az érrendszerben. Ennek a prána hálózatnak vannak fontos energiaközpontjai, amelyeket csakráknak hívunk. Ezeken az energiaközpontokon, csakrákon keresztül áramlik a testünkbe a prána a mindent életben tartó kozmikus energia.

Alapvetően három fő forrásból vehetjük fel ezt az energiát:   a napból – szoláris prána, a levegőből  – levegő prána, a földből  – föld prána

IMG_8212   IMG_8205   IMG_8194   IMG_8204

A Föld prána masszás fontosságáról az energetikai jelentőségéről számolt be, és mutatta meg. Föld prána fokozza a vitalitást, talpunkon keresztül szívjuk magunkba. Növeli a munkaképességet, fejleszti a tisztánlátás képességét.

A levegő pránát légzéssel, illetve közvetlenül az energiatest (aura), energiaközpontjain (csakráin) keresztül szívjuk magunkba.

Bernadett pedig frissítő svédmasszázs, és lágy csontkovácsolás területén mozog, ami az ízületek és az izmok kimozgatását és nyújtását jelenti.

IMG_8185   IMG_8192   IMG_8224   IMG_8197

A lágy csontkovácsolás a nevével ellentétben nem a csontokra, hanem az ízületekre hat. Azok kimozgatását, és nyújtását jelenti. Fontosnak tartják, hogy a fájdalomcsillapítás enyhítésére ne a gyógyszerekhez folyamodjunk, hanem természetes, kímélő kockázatmentes kezeléssel karbantarthatjuk komoly mellékhatások nélkül. Sajnos a mai rohanó világunkban, nem szakítunk elég időt saját testi épségünkre. A rossz testtartás, egyoldalú mozgás, a feszültség, s végül a stressz jellemzi a görcsös fájdalmat az izomzatokban. Ezek enyhítése először a fejben dől el. A sok fájdalom előidőzője a gerincoszlop melletti izmok problémájából ered. A gerinccsigolyák elmozdulása nyomást gyakorol a kilépő ideggyökökre, energiapályákra, fájdalmat okoznak a szervezetben. A fájdalomcsillapítók csak ideig-óráig enyhítik a panaszokat, komoly mellékhatások okozói lehetnek.

IMG_8201   IMG_8182   IMG_8207   IMG_8222

A kezelés előtt állapotfelmérés ad képet arról, hogy a fizikai test jobb és bal oldala szimmetrikus-e, majd az úgynevezett CHI gép segítségével bemelegítik, fellazítják az izmokat, energiával töltik fel a testet, és az aurát. A kezelés főkén mozgásszervi panaszokkal küzdőknek segít, de a gerincsérv bizonyos eseteiben, és menstruációs fájdalmak, gyomorbántalmak esetén is hatásos terápia lehet. De célszerű előtte a kezelőorvos véleményét kikérni, mielőtt alternatív gyógymódot választunk.

Válaszható a – jóga, (külső segítség nélküli terápia a meditáció alkalmazásával), vagy a – masszázs (szakember fizikális hozzáértésével). Egyénenként más a hozzáállás egy-egy ellazulási forma alkalmazására, így mind a kettő kipróbálható. A rendszeresség megszünteti a problémát, kitartással jobb, és egészségesebb életet kíván mindenki számára. Energiafeltöltéssel naponta 6-8 órát zavartalanul ajánlatos aludni!

 

Köszönet az előadóknak, akik hasznos tanácsokkal látták el a tagokat, és buzdították őket, hogy igenis érdemes odafigyelni, és többet foglalkoznunk az egészségünkkel.

Szöveg: Heck Károlyné

Fotó: Heck Károlyné, Heck Renáta