2017/6.rész: Elmúlt év emlékei -Fertőd-Soproni buszos kirándulás

2017. október 21-én ¾ 7-kor a Hotel előtti parkolóból indultunk a Star-Guide kisbuszával Fertőd-Sopron útvonalon.

1   22539943_1524577524289929_7618163813794021871_n  7

A kora reggeli órákban indultunk el, ködös esős időben, a kis bérelt buszunkkal. A buszsofőrünk János, aki a Balaton környéki Enyingről érkezett, a modern GPS segítségével vezette a buszt. Több mint másfél órás út után érkeztünk meg Fertődi kastély elé. A nyirkos, ködös idő sem vette el a társaság kedvét, jókedvűen indultunk el az Eszterházy kastély kovácsoltvasból készült bejáratához.

  1. A kastély Fertőd város fő nevezetessége. Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (fényes Miklós) elképzelése, tervei alapján. Neves építészek is dolgoztak rajta, mint Martinelli, Jacobi és Hefele Menyhért. Építészeti stílusuk a barokk, a Rococo architectura. Esterházy idejében közel 20 év alatt alakult ki a jelenlegi most látható épületegyüttes, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. Az itt lakó hercegek művészetpártoló tevékenysége révén fő kulturális központja volt Magyarországnak. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték. A kastélyban egy lakosztályt tart fenn az állam az Esterházy családnak, jelenleg Esterházy Antal számára.
  2. 2  IMG_8002  22540116_1524588817622133_2640730847323441517_n

A főkapu bejárata mellet levő kis irodában egy kedves hölgy fogadott minket, miután bemutatkoztunk, elmondta, hogy örülnek a látogatásunknak, és már várták az ajkai csapatot. Majd útbaigazított minket az idegenvezetőnkhöz. Mivel az Esterházy-kastélyban felújítási munkálatok kezdődtek el, így a négy nagytermet, a Nyári ebédlőt, Sala terrena, a Haydn-terem, és az Apolló terembe tudott minket kalauzolni, a kastélykápolna, valamint az Esterházyak mesélő kincsei kiállítását tekinthettük meg.  Lenyűgöző és csodálatos termeket járhattunk meg. Fotók mindezt mutatják.

3  IMG_8044  IMG_8035   IMG_8027

Főépület mellett még állnak az őrségházak, operaház, muzsikaház, vendégfogadó. A kastély mind a 126 szobája 18. századi pompájával, gazdag bútoraival, tapétáival, a damaszt, és olajfestményei a rokokó díszekkel ékes. A szobák nagy részét is helyreállították, újra berendezték, ezek közé tartozik a Mária-Terézia szobája, aki 1770-ben megszállt itt. A földszint helyreállított szobája a kínai szoba, falburkolatának a táblájából 3-at, és az eredeti ajtót sikerült restaurálni és régi helyére visszaállítani.

IMG_8011  IMG_8075  IMG_8056   IMG_8064

Kulturális tevékenységének jelentős szerepe a zene, Joseph Haydnnak köszönhetően itt születtek az operák, vígoperák, és szimfóniák. Az emeleti díszteremben tartották a hangversenyeket. Többségükben külföldiek hallgatják. A falakon nagyméretű francia tükrök, flamand, és francia gobelinek, velencei falikarok láthatóak. A terem sarkaiban az évszakok allegorikus szobrai, a mennyezeten az Apolló Napisten freskója, és az aranyozott bútorok idevonzzák a látogatókat.

IMG_8050   IMG_8039   IMG_8051  IMG_8064

A Szépművészeti Múzeum a főépületnél kapott helyet, benne 650 értékes festmény. A konyhák melletti télikert nagyon rossz állapotban maradtak meg, már nem eredeti formában láthatjuk, mert 1900-as években leégett.

A kastély körül a hajdani csertölgyes kapcsolódó részein barokk francia parkot alakítottak ki, és zöld növények díszítik a centrumból sugárirányban szétágazó utakat, a végpontjukban kápolna, vagy egy-egy kegyszobor állt. A 19. században mértani formákból építkező parkot a természethez jobban igazodó angolparkká formálták. Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit hozatta rendbe az 1800-as évek végén, ezt láthatjuk most is. A park Fertőd határában három természeti egységet kapcsol egybe: mocsárciprusok (vadászatok telkén álló), tölgyesek (hercegasszony allé), és a fenyők (sírdomb).

4  IMG_7997   IMG_8005

A kastély körüli séta után tovább indultunk Sopron felé. Sorőrünk itt már nem nagyon ismerte az utat, és a GPS is mindenáron egy másik útvonalon, Nagycenk felé akarta elvinni a buszt, így elnökünk Zsuzsa, aki már sokszor jár látogatóba, a Sopronban lakó a gyermekeihez, jól ismerte az utat, és elkalauzolta a buszt a Soproni Harrer Chocolat Kft-hez. A megbeszélt időpontban oda is értünk, ahol már vártak minket az egyik tagunk, Győző és párja, akik kocsival érkeztek, hogy a Sopronban lakó fiával találkozhasson, és az elnökünk leánya Regina, és kisfiai Daniel és Noel is, már várták nagyon szüleiket, s nagyszüleiket. Nagy volt a boldogság!

5  IMG_8087  6  IMG_8091

Miután üdvözölték a családtagok és a tagok egymást, elindultunk a cukrászdába, ahol jelentkeztünk a bemutatóra. A csoki kóstolóval egybekötött filmvetítésből megismerhettünk a csokoládégyártás rejtelmeivel. Előadónk elmondta, hogy a Harrer cukrászdinasztia Ausztriában már több mint 4 generáció óta sikeresen látja el feladatát. Magyarországon 16 éve nyitotta meg az első cukrászdát.  A cukrászda azóta is kényezteti vendégeit különleges receptjeivel, a magas minőségű, válogatott alapanyagokból készült süteményekkel, tortákkal, és egyéb finomságokkal. A cukrászda mellet levő hatalmas műhelyben minden terméket kézzel készítenek. Láthattuk a hatalmas üvegablakokon keresztül, hogy sürgölődnek-forgolódnak az ügyes cukrászok. Táblás, törtcsokoládé, forró csoki, bon-bon és trüffelek készültek, sőt, kérés alapján különleges kreációt is visznek termékek közé, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítik. A marcipánt és a legalvadósabb nugátot viszont Belgiumból szerzik be. Aromát nem használnak, csak természetes alapanyagokkal dolgoznak. Az előadás, és a filmvetítés alatt is nagyon finom, különféle édességek közt válogathattunk, egy kis tálkába rakosgatva szinte mindent megkóstolhattunk a csokicsodákból. Zsuzsa kis unokája, aki 2 éves, úgy élvezte az előadást, filmvetítést, mint a felnőttek. Az előadás után, akinek még ezután is kedve kottyant rá, a csodálatos kilátással bíró kávézó és cukrászdában a kényelmes fotelekben ülve,  az itt készített finom tortákból, süteményekből enni, egy finom forró kávé illatát élvezve megtehette. Majd a kis pihenő után a megszaporodott létszámmal, és a tagokkal folytattuk utunkat a városközpontba.

IMG_8105  IMG_8103  IMG_8100

A kisbusznak nagy nehezen, de Zsuzsa unokája, Dani, és kis barátnője irányításával a vasútállomás melletti parkolóban sikerült helyet találni, és leparkolni. Mivel hétvége volt, mindig tele vannak a parkolók. Ezután a kis csapat gyalog indult el a Főtérre, a Sopron város jelképe, a Tűztorony irányába. A Tűztorony a hűség jelképe, 1921-ben 8 község összefogásával fejezte ki Magyarországhoz való tartozásukat. Ennek emlékére Hikisch Rezső tervei alapján barokkos kapukeret készült, felette a szoborcsoport, – Hungária előtt hódoló soproniak – Kisfaludy Srtobl Zsigmond alkotása. A torony alsó hengeres része mai falmaradványokra épült, és XIII. században a városfalak északi kaputornya volt. Mai alakját az 1676-os nagy tűzvész után kapta. Az őröknek fontos szerep jutott, figyelték a vidéket éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal jelezték a tűzfészek irányát. Sopron a borvidék központja is, a város lakóit figyelmeztették az idegen bort szállító szekerek, és katonák közeledtére. Az idő múlására az lakosokat, trombitaszóval a körerkélyről negyedóránként figyelmeztették, XVI. századtól pedig a toronyórát is kezelték.

IMG_8108   IMG_8095

2010-ben felújítás alatt állt, egyesületünk tagjai 2012-ben jártak itt, de ekkor még nem tudtunk felmenni a toronyba, átalakítás miatt, hogy megnézze a kilátást. A közel 200 csigalépcső után, az erkélykoszorúról, a toronyőrök hajdani helyéről a műemlékváros csodálatos panorámájában gyönyörködhettünk. Pár tagunk, akik vállalták, felmentek a toronyba, ahol leírhatatlan és páratlan, gyönyörű szép volt a táj.

IMG_8110   IMG_8115  IMG_8118

A körülöttünk váltakozó régi, és a már modern stílusban épült házak, lakóépületek sokasága sorakozott előttünk, és a távoli erdő, szomszédos területek látványa. A tűztorony mellett megtalálhattuk a Kecske templomot, a város egyik legismertebb templomát más néven a Nagyboldogasszony-Bencés temploma.  Körülötte a múzeumok, és a városháza épületét.

Története szerint Gaissel Henrik, a leggazdagabb polgára meggyilkolta Büki Jánost. Ezután Ausztriába menekült, és úgy vezekelt Isten előtt, hogy a vagyonát az egyháznak adta. Másik forrás szerint Henrik bátyja, Miklós adományozta vagyonát a ferenceseknek, hogy testvére bűnei megbocsátásra találjanak. Az adományból nagyobbították meg a templomot 1280-ban, a ferences rendi szerzetesek építették, és kapuja fölé a Gaissel patrícius család címerében levő kecske került, erről kapta a nevét. Erre utal az alaprajza is, egyhajós csarnoktér, hozzá kapcsolódó szentéllyel. Bővítése 1380-tól 1410-ig tartott. A XVII. században a nemesi családok közül Esterházyak, és a Széchényiek ezt a templomot választották családi temetkező helynek, a káptalanterem alatt több sírboltot is létesítettek, 1780-ig temetkeztek ide.

8   Petőfi szinház

Két tagunk elsétált a Petőfi Színház mellett levő szökőkutat megcsodálni. A Liszt Ferenc konferencia és kulturális központját. Visszafelé a buszhoz vezető úton láthattuk a várfalat, amely mellett elsétálva szinte kínálta a látnivalót. A Széchényi téren a Dömötöri cukrászda egy érdekes stílusú építményét csodálhattuk meg, és a Közép-Európa második leghosszabb terét, a Deák teret. A tér közepén gondozott park épült, körülötte a gyermekeknek kialakított játszótérrel, pihenőhellyel.

Odaérve a buszunkhoz, folytattuk utunkat a Károly kilátóhoz. A parkerdő felé vezető úton csodálatos természeti környezet vonzza a szemeket. A három különböző növény- illetve állat, és földrajzi tájegység találkozása adja. Az erdőt behálózó turistautak alakultak ki. Központi része a kilátó. Első faépítésű tornyot Romwalter Károly saját költségén, 1876-ban építtette. Az újabb 23 méter magas terméskőből épült kilátó első emeletén emlékkiállítás tekinthető meg. Kitaibel Pál, Gombocz Endre és Kárpáti Zoltán munkásságát valamint Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozó táj fő jellegzetességeit mutatja be. A torony két felső szintjéből egész Sopron belátható. Szerencsénk volt, mert előtte szitált az eső, mire felértünk majdnem tiszta időt fogtunk ki. Messze a távolban a Szárhalmi erdőrész, mögötte a Fertő-tó csillogó víztükörrel. Balról a Wienerwald, nyugatra a Schneeberg magaslatát láthattuk.

9  11    10  22555617_507028716340317_793114466998695461_o

A kilátó mellett levő szabad területen gondoltak a kisgyermekes családokra is, remek kis játszóteret és játszóparkot építettek itt ki. A mellette levő erdészház alsó szintjén kis büfé-kávézót alakítottak ki, az emeleten viszont a Kőhalmy Vadászati Múzeuma tárlata tekinthető meg.

Kőhalmy Vadászati múzeum  IMG_8159  13 14   12

Ezután lesétáltunk a buszhoz, s elbúcsúztunk a soproni gyermekektől, és elfáradva a kellemes kirándulástól, sétától hazaindultunk Ajkára. Mindenki nagyon jól érezte magát. Tavasszal, illetve nyár elején, még visszatérünk ide, hogy a csodálatos Erzsébet park mamut, és tölgyfáit, valamint a városközponti múzeumokat, és a Taródi várat megtekinthessük.

Szöveg: Heck Károlyné           Fotó: Heck Károly